روشن شدن چراغ چک خودرو
شاید برایتان پیش آمده باشد که در هنگام رانندگی ببینید، چراغ چک (آلارم) یا چراغ پشت آمپر روشن شده است. در چنین شرایطی ممکن است دچار استرس شوید و ندانید که چه کاری باید انجام دهید. اطلاع از انواع چراغهای موجود در این پنل و دلایلی که منجر به روشن شدن آنها میشود، برای همه رانندگان ضروری است. در واقع شما، به عنوان یک راننده، باید این اصول اولیه را بدانید تا بتوانید ایمن رانندگی کنید و جان خود و دیگران را به خطر نیاندازید. در این مطلب از سایت داسکو، به بررسی دلیل روشن شدن چراغ چک خودروهای ایرانی میپردازیم پس با ما همراه باشید.
معرفی انواع چراغهای چک
اگر به قسمت پنل پشت فرمان خودرو دقت کرده باشید، دیدهاید که در این بخش انواع چراغ و نمایشگر وجود دارند. این مسئله در ابتدا شاید کمی گیج کننده به نظر برسد ولی در واقع چنین نیست! روشن شدن هر کدام از این چراغها، نشان از وجود یک مشکل و نقص در یک قسمت و سیستم خودرو است. این که بدانید کدام آلارم مربوط به چه مشکلی است؟ و کاربرد آن چیست؟ از اهمیت بسیاری برخوردار است. البته این چراغها بسته به نوع خودرو و مدل گیربکس دستی یا اتوماتیک میتوانند متفاوت باشند.
- چراغ چک موتور: آلارم موتور یکی از قدیمیترین و مهمترین اعلائم هشدار در رابطه با وضعیت خودرو است. این چراغ اختلال در عملکرد موتور ماشین را نشان میدهد.
- چراغ چک باتری یا دینام: این چراغ در واقع نشان دهنده سلامت یا عدم سلامت باتری و دینام خودرو است. روشن شدن آن حاکی از وجود اختلال در سیستم برقی ماشین و ضعیف بودن باتری است.
- چراغ چک گیربکس: در ماشینهای اتومات که گیربکسهای اتوماتیک دارند، روشن شدن این چراغ نشانهی وجودو بروز مشکل و اختلال در سیستم گیربکس است. در صورت روشن شدن این چراغ باید فورا به تعمیرگاه مراجعه کنید.
- چراغ چک دما: روشن شدن این چراغ، نشاندهنده وضعیت بد و یا کم آب و مایع خنک کننده در رادیاتور و موتور خودرو است. همچنین میتواند حاکی از آسیبدیدگی فن رادیاتور باشد.
- چراغ روغن موتور: این چراغ برای نشان دادن میزان روغن موتور خودرو را تعبیه شده است. پس در صورت روشن شدن آن باید به سراغ بررسی سطح روغن موتور بروید.
- چراغ استپ STOP: این چراغ به دلایل متفاوتی از قبیل بالا بودن ترمز دستی، داغ شدن خودرو، پارگی تسمه تایم و کاهش روغن موتور روشن میشود. در صورت روشن شدن این چراغ خودرو را سریعا متوقف کنید. سپس به بررسی دلایل آن بپردازید و یا از تعمیرگاههای معتبر کمک بگیرید. فراموش نکنید که تا خاموش شدن این چراغ، باید از به حرکت در آوردن خودرو خودداری نمایید.
- چراغ فشار لاستیک: چراغ چک لاستیک یا TPMS از سال ۲۰۰۷ بر روی خودروها نصب شدهاست. این چراغ میزان استاندارد باد و فشار تایرها را بررسی میکند و در صورت اختلال به سیستم کامپیوتر خودرو هشدار میدهد.
- چراغ چک ترمز: با روشن شدن این هشدار، اول ترمز دستی را بررسی کنید که بالا نباشد. در صورت خاموش نشدن چراغ چک ترمز بعد از پایین آوردن ترمز دستی، میتوان علت روشن بودن آن را وجود آسیب در سنسورهای ترمز و یا پایین بودن سطح روغن ترمز دانست.
- چراغ چک ترمز ABS: روشن شدن این چراغ نشان از اختلال در سیستم ترمز ضدقفل یا ABS است. در صورتی که این هشدار روشن شد، سریعا به تعمیرگاه بروید.
- چراغ کنترل پایداری خودرو: هنگامی که در شرایط بد آبوهوایی رانندگی میکنید، و جاده لغزنده است، امکان روشن شدن چراغ هشدار کنترل پایداری خودرو وجود دارد. ESC یا کنترل پایداری خودرو، با توجه به سنسورهای موجود بر روی ترمزها، در هنگام ترمزگیری، فشار متفاوتی بر روی چرخها اعمال میکند و از لغزش و انحراف خودرو جلوگیری میکند. در بعضی از خودروها این سیستم به صورت هوشمند وارد عمل میشوند و در بعضی به صورت دستی توسط راننده فعال میگردد.
- چراغ چک ایربگ: در صورت روشن شدن چراغ چک ایربگ بهتر است به تعمیرگاه مراجعه کنید. اما روشن شدن چراغ ایربگ میتواند به دلیل خرابی سنسور یا اختلال در سیستم داخلی باشد.
- نمایشگر چراغهای خودرو: این علامت، نشاندهنده حالتهای مختلف چراغهای خودرو است، مانند استفاده از حالت نور بالا یا موارد دیگر.
- چراغ چک بنزین: روشن شدن چراغ چک بنزین، به معنی پایین بودن سطح سوخت است. در نتیجه با پر کردن باک، این چراغ خاموش خواهد شد.
- چراغ چک دربهای خودرو: روشن شدن این چراغ نشاندهنده باز بودن دربهای خودرو و صندوق عقب است.
- چراغ چک مایع شیشهشور: در صورتی که این چراغ روشن شد، یعنی مایع شیشهشور کم شدهاست.
- چراغ چک کمربند ایمنی: روشن شدن این چراغ به معنی نبستن کمربند توسط یکی ار دو سرنشین جلوی خودرو است. با بستن کمربند ایمنی، این آلارم نیز خاموش می شود.
بررسی ایرادات رایج در روشن شدن چراغهای چک خودرو
بعضی از انواع چراغهای چک و هشدار علامت وجود مشکل و نقص نیستند. این دسته از آلارمها تنها برای هشدار به کار میروند. اما بعضی دیگر به ایراد و اشکال جدی اشاره دارند. در ادامه به معرفی انواع عیوب جدیای که منجر به روشن شدن چراغهای هشدار شدهاند، میپردازیم.
- خراب شدن سنسور اکسیژن: سنسور اکسیژن با اندازهگیری اکسیژن در سیستم سوخت نقش مهمی در تنظیم مصرف سوخت و آلایندگی آن دارد. همچنین با ارسال اطلاعات اشتباه به کامپیوتر خودرو میتواند موجب آسیب رسیدن به مبدل کاتالیست شود.
- ایراد در مبدل کاتالیزور: این قطعه گران قیمت، مهمترین نقش را در کنترل آلایندگی خودرو دارد. افزایش مصرف سوخت علاوه بر روشن شدن چراغ هشدار موتور، نشانههایی از صدمه دیدن این قطعه هستند.
- فرسودگی شمعها و وایرها: اختلال در سیستم جرقهزنی و احتراق خودرو، ممکن است باعث برق دزدی و احتراق ناقص شود و چراغ هشدار را روشن کند.
- ایراد در کوئل: وظیفه کوئل فراهم آوردن برق لازم برای جرقهزنی در شمعهاست. ایراد در این قطعه به شمعهای خودرو آسیب میزند و باعث اختلال در سیستم جرقهزنی میشود.
- مشکل در کیفیت سوخت: در صورت بروز هرگونه مشکل در سیستم سوخترسانی و یا استفاده از سوخت بیکیفیت، احتراق به صورت کامل انجام نمیگیرد. این فرآیند باعث روشن شدن چراغ چک ماشین خواهد شد.
- ایراد در سنسور MAF : سنسور جریان هوا یا MAF ، ورود هوا به موتور را کنترل میکند. همچنین به اطلاعات ترکیب میزان سوخت و هوا را به کامپیوتر خودرو میفرستد. با خراب شدن این قطعه چراغ چک روشن میگردد.
- خرابی ترموستات: ترموستات با کنترل دمای آب، دمای موتور را کنترل میکند. اگر این قطعه دچار آسیب شود، دمای موتور بالا میرود و باعث آسیب جدی به موتور میشود. با روشن شدن چراغ هشدار حتما به تعمیرگاه مراجعه کنید.
- مشکل در انژکتورها: انژکتورها با ترکیب هوا و سوخت و پاشش کنترل شده آن به محفظه احتراق یکی از قسمتهای مهم خودرو است. در صورتی که با بنزین کم رانندگی کنید و یا صافی بنزین خودرو را به موقع تعویض نکنید، باعث ایجاد اختلال در انژکتورها میود که چراغ چک را روشن میکند.
- مشکل درب باک: اگر در باک خودرو با اشکال بسته شود و یا دچار شکستگی باشد، بنزین در مجاورت هوا تبخیر شده و اختلال در سیستم سوخت رسانی ایجاد میشود. در این شرایط چراغ چک روشن خواهدشد.
- ایراد در نصب دزدگیر: اگر نصب دزدگیر خودرو به درستی صورت نگیرد، کامپیوتر خودرو آن را به عنوان عامل مخرب شناخته و چراغ چک را روشن میکند. از طرف دیگر اگر این نصب به صورت اصولی انجام نشود از سیستم برق خودرو برق دزدی میکند و باعث خالی شدن باتری خودرو میشود و هشدار باتری را روشن میکند.
- نشتی خلا: تکان خوردن زیاد خودرو و بالا رفتن دور موتور نشان دهنده اختلال در عملکرد سیستم خلا است. پس علائم هشدار خودرو روشن میشود.
رنگبندی چراغهای چک خودرو
چراغهای هشدار و چک خودرو رنگهای متفاوتی دارد. یکی از دلایل این تفاوت رنگ، اهمیت ایراد و نقص خودرو است و میزان خطر را نشان میدهد.
- قرمز: برای علائم هشدار دهنده که نشان از مشکلات مهم در عملکرد خودرو ایجاد شده، به کار میرود. مانند چراغ ترمز، که بالا بودن ترمز دستی میتواند دلیل آن باشد.
- نارنجی یا زرد: برای نشان دادن نقص در علائم ایمنی خودرو از این رنگ استفاده میشود. راننده باید برای رفع آن سریعا اقدام کند.
- رنگ سبز و آبی: برای آگاهی راننده از وضعیت خودرو است. مانند روشن بودن چراغها و یا کروز کنترل.
- رنگ سفید: معمولا برای علائم ایمنی فصلی از این رنگ استفاده میشود.
نتیجه گیری
با توجه به جزئیاتی که در این مطلب به آن اشاره کردیم، اکنون میدانید که چه موقع باید با آرامش به مسیر خود ادامه دهید و چه موقع خودرو را متوقف کرده و درخواست کمک کنید. برای داشتن یک اتومبیل امن و رانندگی با خیال آسوده، برای بررسی دورهای خودرو به موقع و به مراکز معتبر مراجعه کنید.