لاستیک های خودرو همانند سایر اجزای ماشین نیاز به توجه و نگهداری دارند. تایر های سالم، علاوه بر بهبود راندمان خودرو، به عنوان یک عامل اساسی در ایمنی و رفاه سفر نیز شناخته می شوند. برای تعویض لاستیک های خودرو، ابتدا باید بررسی کنید که آیا لاستیک های شما در حالت صحیح قرار دارند یا خیر. برای این منظور، باید روی سطح لاستیک ها نگاه کنید و از وجود فریز، ترک یا سایر آسیب های مشابه در آن ها اطمینان حاصل کنید.
همچنین، باید میزان فشار هوا در لاستیک ها را نیز بررسی کنید و اطمینان حاصل کنید که فشار هوا در سطح مناسبی باشند. این امر به عنوان یکی از عوامل اساسی در بهره وری سوخت، عمر مفید لاستیک ها و ایمنی در رانندگی به شمار میرود. ما در این مقاله در داسکو آموزش تعویض تایر خودرو و نکات نگهداری آن را بررسی خواهیم کرد پس با ما همراه باشید.
آموزش گام به گام تعویض تایر خودرو
تجربه ترکیدن تایر خودرو میتواند ترسناک باشد. میتوانید خودتان نسبت به تعویض تایرهای خودرو اقدام کنید یا به مکانیک ها مراجعه کنید. اگر ابزار های لازم و زمان کافی برای انجام آن دارید، بهتر است خودتان این مسئولیت را به عهده بگیرید.
همه ماشین ها یا با یک فضای ذخیره کننده باریک یا یک یدکی با اندازه کامل عرضه میشوند. تنها در نحوه تعویض و گام هایی که وجود دارد، تفاوت هایی وجود دارد.
گام صفرم تعویض تایر خودرو
مطمئن شوید که یک مکان امن برای پارک پیدا می کنید. اگر در جاده هستید و پنچر کردهاید بهتر است بیشتر رانندگی کنید و خطر آسیب رساندن به رینگ چرخ را به جان بخرید تا اینکه در جایی خطرناک توقف کنید. هنگام پارک کردن، چراغ های خطر خود را روشن بگذارید. از نورهای شبرنگ استفاده کنید تا به بقیه هشدار دهید که در چه موقعیتی هستید.
چه تجهیزاتی نیاز دارید؟
به غیر از چرخ یدکی، به موارد زیر نیاز خواهید داشت:
- آچار: برای جدا کردن مهره های چرخ.
- جک: برای فاصله دادن ماشین از سطح زمین.
- گیره چرخ: قطعهای برای ثابت نگه داشتن خودرو هنگام به کار گرفتن جک. میتوانید از سنگ یا آجر هم استفاده کنید.
- کلید مهره چرخ: برای نصب مهره های قفل کننده.
- دستکش: چرخ ها کثیف هستند!
- تخته چوبی کوتاه: صرفا جهت کمک به ثابت نگه داشتن جک و جلوگیری از لق زدن آن.
- گیج فشار لاستیک: بررسی میزان باد لاستیک جدید.
اکنون شما آماده تعویض تایر خودرو هستید. حالا طبق مراحل زیر پیش بروید.
1. آماده کردن ماشین
ترمز دستی را بالا بکشید و سرنشینان را از ماشین خارج کنید. لاستیک زاپاس و ابزار لازم را از صندوق عقب یا قفسه های گاراژ بیرون بیاورید.
2. ثابت بمانید!
قلاب ها از غلتیدن خودرو در حین به کار گذاشتن جک جلوگیری می کنند. اگر لاستیک جلوی چپ شما پنچر شده است، یک سنگ، آجر یا قطعه محکم پشت چرخ عقب راست قرار دهید. اگر لاستیک عقب چپ شما پنچر است، باید جلوی لاستیک جلوی سمت راست را نگه دارید.
3. باز کردن مهره های چرخ
انجام این کار در حالی که ماشین روی زمین است آسان تر و ایمن تر است. آچار چرخ را در خلاف جهت عقربههای ساعت بچرخانید و مهرهها را تا جایی باز کنید که بتوان آنها را با دست چرخاند. اما کامل آن ها را بیرون نکشید. هنوز با آنها کار داریم!
4. بالا بردن ماشین برای تعویض تایر
همه خودروها دارای نقاط اختصاصی برای جک هستند. برای یافتن محل دقیق آن ها از نمایندگی ها یا گوگل پرس و جو کنید. جک را در کنار ماشین، نزدیک تایر آسیب دیده قرار دهید. میتوانید از تخته چوبی در این مرحله استفاده کنید تا جک را ثابت نگه دارید. ماشین را به آرامی بالا بیاورید تا لاستیک پنچر از سطح زمین 10 تا 15 سانتی متر فاصله بگیرد.
5. خلاص شدن از لاستیک معیوب
به آرامی پیچ و مهره های لاستیک را باز کنید و مواظب باشید که گم نشوند. لاستیک را به آرامی سمت خود بکشید و از محور ماشین جدا کنید و صاف روی زمین قرار دهید.
6. نصب لاستیک جایگزین
چرخ یدکی را روی پیچ های توپی بیرون زده یا در راستای شکاف های مهره چرخ بلغزانید. اما حواستان به وزن تایر باشد! مهره های چرخ را تعویض کرده و با دست آن ها را سفت کنید.
7. به آخر ماجرا نزدیک میشویم.
جک را طوری تنظیم کنید که تایر خودرو کمی پایین بیاید اما نه در حدی که با زمین تماس پیدا کنید. سپس پیچ و مهره های ماشین را سفت ببندید.
8. جک را آزاد کنید.
ماشین را کاملا روی زمین بیاورید تا جک را بردارید. در نظر بگیرید که مهره های لاستیک را از نظر سفت بودن باز هم بررسی کنید. لاستیک خراب، جک و سایر لوازم تعمیر خود را در گاراژ یا صندوق عقب خودروی تان قرار دهید.
9. فشار باد لاستیک جدید
با احتیاط به سمت پمپ بنزین برانید و از گیج آنجا استفاده کنید تا فشار لاستیک جدید خود را بسنجید. در صورت لزوم لاستیک را تا فشار توصیه شده باد کنید.
10. لاستیک خراب نگه ندارید!
در اولین فرصت به گاراژ یا مغازه لاستیک فروشی بروید و چرخ پنچر شده خود را به آنها بدهید. حتما این کار را انجام دهید تا سری بعد که مجبور به تعویض تایر شدید، یک لاستیک نو داشته باشید.
چرا نگهداری لاستیک مهم است؟
تعمیر و نگهداری لاستیک اغلب توسط بسیاری از رانندگان نادیده گرفته می شود، اما این یک جنبه حیاتی از ایمنی و عملکرد خودرو است. لاستیک های شما تنها بخشی از وسیله نقلیهتان هستند که مستقیماً با جاده در تماس میباشند. تعمیر و نگهداری منظم لاستیک تضمین می کند که تایرهای شما در شرایط خوبی هستند و تا حداکثر پتانسیل خود کار می کنند.
نگهداری صحیح لاستیک به جلوگیری از تصادفات در جاده کمک می کند. لاستیک هایی که فرسوده و آسیب دیده اند یا به طور نامناسب باد شدهاند، به راحتی کنترل را از دست شما خارج میکنند. این موضوع می تواند منجر به تصادف یا حتی مرگ و میر افراد شود.
علاوه بر نگرانی های ایمنی، تعمیر و نگهداری مناسب تایر نیز تضمین می کند که وسیله نقلیه شما بهترین عملکرد را دارد. لاستیکهایی که فرسوده شدهاند یا بهدرستی باد نشدهاند، میتوانند بازده سوخت خودروی شما را کاهش دهند و باعث ضعف آن شوند. چرخش و تراز منظم لاستیک ها به افزایش عمر لاستیک ها کمک می کند و خودروی شما را در بهترین عملکرد خود نگه می دارد.
به طور کلی، با مراقبت از لاستیک های خود و اطمینان از سالم بودن آنها، می توانید سواری ایمن تر و نرم تری داشته باشید. مهم است که تعمیر و نگهداری لاستیک را به یک بخش منظم از روال تعمیر و نگهداری خودرو خود تبدیل کنید تا مطمئن شوید که وسیله نقلیه شما همیشه در بهترین حالت خود کار می کند.
بیشتر با تایر ماشین آشنا شوید.
به عنوان یک مالک خودرو، درک مفاهیم اولیه از نگهداری لاستیک برای اطمینان از یک سواری ایمن و روان بسیار مهم است. در ابتدا، مهم است که بدانید چه سایز و نوعی از لاستیک برای خودروی شما توصیه می شود. میتوانید این اطلاعات را در دفترچه راهنمای مالک خودرو یا بر روی پلاکارد لاستیک واقع در جلوی درب سمت راننده بیابید.
در مرحله بعد، باید به طور منظم فشار باد لاستیک ها را بررسی کنید تا مطمئن شوید که آنها به درستی باد شده اند. بررسی عمق آج تایرها برای حفظ کشش و هندلینگ در هر شرایط آب و هوایی ضروری است. حداقل عمق آج قانونی 2/32 اینچ است.
در نهایت، باید بدانید عمر مطلوب یک تایر بعد از طی 8000 تا ده هزار کیلومتر به آخر نزدیک میشود.
بررسی مداوم تایر خودرو
ابتدا فشار باد تایرها را با گیج لاستیک چک کنید تا مطمئن شوید که باد لاستیک مناسب است. تایرهایی که باد کمتری دارند میتواند باعث هندلینگ ضعیف، راندمان سوخت پایینتر و در نتیجه ایجاد پستی و بلندی روی تایر شوند. از سوی دیگر، باد بیش از حد لاستیک می تواند حمل و نقل خودروی شما را دشوارتر کند، کشش سطحی را کاهش دهد و طول عمر لاستیک های شما را کاهش دهد. همچنین باید لاستیکها را از نظر هر نظر مانند بریدگی، پنچری، ترک خوردن یا برآمدگی بررسی کنید. این مسائل می تواند لاستیک های شما را ضعیف کند و به طور بالقوه منجر به ترکیدن یا پنچر شدن لاستیک شوند.
با صرف زمان برای بازرسی منظم لاستیکهای خود، میتوانید هر مشکل احتمالی را زودتر تشخیص دهید و از تعمیرات پرهزینه یا شرایط رانندگی ناایمن جلوگیری کنید. توصیه می شود حداقل یک بار در ماه و قبل از هر سفر طولانی جاده ای لاستیک های خود را بررسی کنید.
بررسی فشار باد تایر خودرو چگونه انجام میشود؟
برای اطمینان از اینکه لاستیک های شما به درستی باد شده اند، توصیه می شود حداقل یک بار در ماه فشار باد لاستیک ها را بررسی کنید. می توانید فشار باد لاستیک توصیه شده برای وسیله نقلیه خود را در دفترچه راهنمای مالک یا برچسبی که در قسمت داخلی درب سمت راننده قرار دارد، بیابید.
هنگام بررسی فشار باد تایر خودرو، مهم است که از یک فشارسنج قابل اعتماد تایر استفاده کنید و هنگام سرد بودن لاستیک ها (به عنوان مثال قبل از رانندگی) فشار را بررسی کنید. اگر فشار باد لاستیک خیلی کم است، از کمپرسور باد استفاده کنید یا به یک ایستگاه خدمات مراجعه کنید تا لاستیک ها را تا حد توصیه شده باد کنید. از طرف دیگر، اگر فشار باد لاستیک خیلی زیاد است، از فشار سنج تایر استفاده کنید تا هوا آزاد شود و به فشار مورد نظر برسد.
منظور از بررسی تراز چیست؟
بررسی تراز منظم برای نگهداری لاستیک ضروری است زیرا اطمینان حاصل می کند که هر چهار چرخ در یک جهت قرار دارند. هم ترازی مناسب به لاستیک های شما کمک می کند تا به طور یکنواخت فرسوده شوند، طول عمر آنها افزایش یابد و بهره وری سوخت بهبود یابد. هنگامی که چرخهای شما از تراز خارج میشوند، وسیله نقلیه شما به یک سمت کشیده میشود و شما لرزشهایی را از طریق فرمان احساس خواهید کرد. همچنین ممکن است متوجه سایش ناهموار لاستیکهای خود شوید که میتواند منجر به یک تعویض پرهزینه شود.
بررسی تراز به طور کلی سریع و آسان است و مکانیک از تجهیزات ویژه ای برای اندازه گیری زوایای چرخ های شما و تنظیم آنها در صورت لزوم استفاده می کند. سالی یکبار انجام میشود و ارزش سرمایه گذاری را دارد تا مطمئن شوید لاستیک های شما دوام بیشتری دارند و وسیله نقلیه شما در جاده ها عملکرد بهتری دارد.
سوالات متداول
برای افزایش عمر لاستیک چه نکاتی را باید مد نظر قرار داد؟
عادات رانندگی شما می تواند تاثیر قابل توجهی بر طول عمر لاستیک های شما داشته باشد. با انجام برخی اقدامات احتیاطی ساده، میتوانید به حفظ وضعیت لاستیکهای خود برای مدت طولانی تری کمک کنید. در اینجا چند نکته برای کمک به افزایش عمر لاستیک آورده شده است:
- از توقف های ناگهانی و سریع پرهیز کنید. به صورت مداوم با پدال ترمز کار کنید تا لاستیک ها جیغ نکشند.
- فشار باد تایر خودرو را به صورت دوره ای چک کنید. اگر از ابتدای مقاله با ما همراه بودهاید متوجه میشوید که رعایت این نکته چقدر ضروری است.
- به لاستیک ها و ماشین زیاد فشار نیاورید. به عبارت دیگر خودروی خود را زیاد سنگین نکنید.
جنس لاستیک ماشین از چیست؟
نوع لاستیک ماشین بستگی به نوع و برند خودرو دارد. اما در کل، بیشتر لاستیکهای ماشین از جنس کامپوزیت پلیمری ساخته میشوند که شامل یک ماتریس پلیمری (مانند لاتکس، استایرن بوتادین، نئوپرن و…) و مواد پرکننده مختلفی (مانند کربن سیاه، سیلیکا، چوب صنعتی و…) هستند. هدف از استفاده از این جنس لاستیک، افزایش عمر مفید و کارایی آن در شرایط مختلف مانند رانندگی در شرایط خشک، مرطوب و زمستانی، افزایش قدرت چسبندگی و کنترل خودرو در زمان ترمز کردن و… است.
لاستیک خودرو چه آسیبی به محیط زیست میتواند بزند؟
لاستیک خودرو حاوی موادی است که در صورت تخریب یا سوختن، باعث آلودگی محیط زیست میشود. برای مثال، زمانی که لاستیک های خودرو به دلیل سایش سطحی، با جاده تماس دارند، موادی مانند ذرات شیمیایی، پلاستیک و روغن موتور به هوا و زمین منتقل میشوند. این ذرات میتوانند باعث آلودگی آب و هوا، بوی نامطبوع و حتی از بین رفتن منابع طبیعی شوند. همچنین، زمانی که لاستیک ها میسوزندد، گازهایی که آزاد میشوند شامل موادی مانند دیاکسید کربن، اکسیدهای نیتروژن و مواد جامد مانند سولفات هستند که باعث آلودگی هوا و به دنبال آن آسیب به سلامتی انسانها و حیوانات میشوند.
سخن پایانی
تایرها قهرمانان گمنام هر وسیله نقلیه ای هستند. آنها تنها بخشی از ماشین شما هستند که با جاده در تماس هستند. نگهداری صحیح لاستیک برای اطمینان از رانندگی ایمن و روان ضروری است. لاستیک هایی که به درستی نگهداری نمی شوند می توانند باعث تصادف شوند، راندمان سوخت را کاهش دهند و در دراز مدت برای شما هزینه به بار بیاورند. خوشبختانه با چند نکته و ترفند ساده می توانید لاستیک های خود را در وضعیت خوبی نگه دارید و طول عمر آنها را افزایش دهید.